středa 23. července 2008

Ctvrtek 17.7.2008

Rano nas Martin z farnosti sv. Vaclava svezl do Burlingtonu, kde bydli pan profesor Svoboda, ktereho jsme jeli navstivit. Pan Svoboda se znal z Danci dedeckem, za komunismu spolu byli ve vezeni a pote si psali az do dedeckovz smrti. Na navstevu jsme za nim jeli vsichni, i s Mirou a Evzou. Pan Svoboda nas velmi mile privital a pohostil nas hovezi polevkou, kterou sam uvaril. Potom nam povidal spoustu zajimavych veci o tom, jak v roce 1968 emigroval do Kanady, jak se o ne v Kanade vlada starala, ze jim ze zacatku byli ochotni platit za ubytovani. Pan Svoboda uz doma v Brne chtel studovat biologii, ale z politickych duvodu nemohl studovat oficialne, i kdyz ho nechali chodit na prednasky a zkousky. V Kanade dostaval statni podporu, aby mohl studovat. Uznali mu hodne neoficialich zkousek z Brna a uz za rok byl bakalarem. Behem studia zacal jezdit delat vyzkumy za polarni kruh a nez dostudoval dokotrat, uz mel jiste misto profesora na univerzite.

S bolesti nam take vypravel, jak mu o Vanocich 2004 nahle zemrel syn Andrew na zastavu srdce, kdyz telefonoval sve divce do Parize. Andrew byl nadejny hudebni skladatel a bylo mu pouhych 27 let. Blizsi informace o nem jsou na strance http://andrewsvoboda.com/ .

Pan Svoboda nas take vzal na vylet na mensi vodopady v okoli Burlingtonu a vecer jsme se setkal;i i s jeho zenou ktera pochazi z Hong Kongu

Žádné komentáře: