čtvrtek 21. srpna 2008

Streda 13.8.

Tak dneska změna, nepracujeme, jedeme na výlet!!! Míra s Evžou mají volno až zítra, tak jedeme s Kapym sami. Dozvěděli jsme se, že máme zadarmo další atrakci: autobusy Ice Explorer, které mají velikánská kola a vozí turisty na ledovec Columbia Icefield, který leží mezi národními parky Jasper a Banff a má rozlohu 325 km2 a sílu 100 až 365 m. Je to ještě pozůstatek z doby ledové.
Cestou jsme potkali zajímavé lidi, kromě dalšího Čecha, který pracuje v USA v NP Glacier také Kanaďana, který před pár lety přejel Kanadu na kole od západu na východ a v současné době plánuje expedici do Afriky, chce jet z Egypta do Jihoafrické republiky. Cestou jsme se hodně stavěli na fotky, mimo jiné u nádherného jezera Petyo. Kanadská příroda je opravdu neskutečně nádherná, bude se mi po ní hrozně stýskat.
Zjistili jsme, že ty autobusy s velkýma kolama je pěkný reklamní trik, protože ani nejedou na ten Colombia Icefield, jen na kraj Athabasca Glacier, který z něho "vytéká", navíc tam jedou jen maličký kousíček, turisti tam pobíhají 100 m mezi vyznačenýma kuželama a prochází se po urovnaném ledovém parkovišti a za 20 minut se jede zase zpátky. To se nám moc nechtělo, takže jsme se rozhodli, že zpátky pojedeme jiným autobusem než jsme přijeli a šli jsme se trochu projít. Bylo to něco úplně nového, čekali jsme, že ledovec bude klouzat, ale neklouzal, byl zmrzlý na takové hrubé krystaly, povrch byl dost nepravidelný, samé hrboly a tekly tam nádherně průzračné potůčky, které jsme cestou přeskakovali. Nádhera... .

Žádné komentáře: