úterý 26. srpna 2008

Úterý 26.8.

Původně jsme chtěli jet na nějaký pořádný výlet a vylézt si na nějakou velkou horu, ale počasí nám ani trošičku nepřálo. Od rána byla zima a hodně pršelo. Ještě nás čekala bojovka, museli jsme získat spoustu podpisů na naší odcházecí kartu: ze svého oddělení, z výdejny uniform, z ubytování a nakonec z personálního, aby měli jisté, že jsme vrátili všechny věci, průkazky, jmenovky atd... Na chotbě jsme potkali Jeniffer, která pracovala s Kapym v prádelně (ta, co ji naučili česky Jak se máš, Pomůžuj Ti a Kůň.) Právě běhala po chotbě naboso, zamkla si klíče na pokoji... řekli jsme si navzájem automaticky See you (Uvidíme se), a pak jsme s Kapym přemýšleli, že ji vlastně možná už neuvidíme...
Výlet jsme vzdali, zajeli jsme do města podívat se do indiánského muzea, indiánského obchůdku, projít se po krámkach, koupili jsme si pár drobností... V muzeu prodával lístky rodilý indián, říkal, že se narodil v tee-pee, ale že teď už se mají naštěstí lépe, když mu bylo sedm, tak se odstěhoval s rodiči do domu a jak teď už naštěstí žijí v domech. Tee-pee prý staví jen při některých slavnostech s účastí veřejnosti (pow-pow) a indiáni prý stále udržují tradici Sundance (Slunečního tance), tento obřad je výhradně indiánský, před bělochy tají, kdy a kde se bude konat. Tato slavnost prý bývá zhruba jednou za čtyři roky a vyhlásí ji indián, který měl nějaké "sny a vize". Odpoledne jsme se šli ještě s Mírou projít po Banffu, na místa, kde už jsem se byla dříve podívat sama. Prohlédli jsme si hotel Banff Springs, který vypadá jako zámek a to jak zvenku tak zevnitř. Zašli jsme na "vodopády" na řece Banff (spíše kaskáda, pod pojmem vodopády si v Kanadě představíme něco trochu většího) a pak jsme šli do jeskyně Cave and Basin, kde vznikl NP Banff a podívat se na bažiny okolo. Cestou jsme v lese viděli areál plný podivných překážek sbitých z hrubých prken a kůlů, nějaké houpačky, skoky.... Napřed jsme si mysleli, že je to cvičiště pro psy, ale zjistili jsme, že je to areál pro kola. Tak s kolem bych tam nevlezla ani omylem ;-)

Míra s Evžou nám večer přivezli krosny, protože už nemáme permici na bus a navíc už nemůžem do ubytování pro zaměstnance. Poslední noc v Banffu jsme tedy strávili stejně jako tu první ve stanu za kostelem.

Žádné komentáře: