úterý 16. října 2012

Čtvrtek 11. 10. 2012 – NP Yellowstone

Když jsme se dosyta vyspali po včerejším dlouhém dni, vydali jsme se do národního parku Yellowstone. Je to nejznámější, nejnavštěvovanější a nejstarší národní park USA, v letáku se tvrdí, že je to i nejstarší národní park na světě. Založen byl roku 1872. Park je hodně rozmanitý, ale asi nejzajímavější je jeho geotermální aktivita. Velká část NP Yellowstone se v podstatě nachází v obrovském kráteru sopky, která naposledy vybuchla před 640 000 lety. Na mnoha místech ze země vystupuje pára, stříkají gejzíry, bublá bahno, anebo se člověk může podívat do hlubin pramenů s teplou vodou, které hrají všemi barvami. Park je opravdu rozlehlý, má rozlohu asi 8900 km2. Pohybovali jsme se ve výšce okolo 2500 m. n. m. Do parku je přístup ze čtyřech světových stran a všechny příjezdové cesty vedou k veliké „osmičce“, tedy ke dvěma spojeným okruhům silnice, které propojují největší zajímavosti parku. Počítá se především s americkou auto-turistikou od parkoviště k parkovišti s krátkými okruhy po dřevěných chodníčcích. Ke každé oblasti je možné si koupit nebo půjčit průvodce chodníčky. Ten je pravděpodobně psaný speciálně pro vozíčkáře, protože každé malé stoupání nebo dokonce schody jsou tam červeně zvýrazněné a popsané. Než jsme to pochopili, trochu jsme se divili, když průvodce varoval před prudkým stoupáním a cesta šla téměř po rovině. Mapu silnic dostane každý po zaplacení u vjezdu do parku. Komu autoturistika nevyhovuje, může si prý vybrat z 1500 km stezek pro pěší, mapu těchto stezek je potřeba si sehnat zvlášť v íčku. Spaní mimo placené kempy je možné, pokud si člověk zařídí povolení, tzv. backcountry permit. Povolení je zdarma, ale je nutné předem nahlásit, na kterém z mnoha tábořišť hodláte přenocovat, shlédnout informační protimedvědí video a popovídat si s rangerem o bezpečnosti.
Jedna z našich prvních zastávek byla u obrovského jezera Yellowstone ve West Thumb Geyser Basin. Nejkrásnější z geotermálních jevů zde byla hluboká jezírka s teplou vodou. Okraje těchto jezírek někdy byly pestře zbarvené a vytvářely duhu – zelená, hnědá, červená, žlutá. Voda směrem od středu postupně chladne a v různě teplých vodách pak žijí různé druhy barevných termofilních organismů. V nejteplejším prostředí pak už žádné organismy nepřežijí a voda je tam průzračná, někdy smaragdová, někdy tyrkysová. Když jsme se dostatečně pokochali, šli jsme se podívat na nejznámější gejzír parku, Old Faithful Geyser. Tento „starý věrný“ vystřikuje pravidelně jednou za 70 – 90 minut a proto ho turisté mají rádi. Mohou si totiž naplánovat, v kolik hodin se na něj přijdou podívat. Hned u gejzíru je postavené informační centrum, které je architektonicky řešené tak, aby skrz něj bylo na gejzír vidět. Když jsme ke gejzíru dorazili, houfovali se u něj turisté, a tak jsme poznali, že „představení“ začne co nevidět. A také že ano.
Přikládáme obrázek, abyste z toho taky něco měli. Pokračovali jsmena Black Sand Basin, další geotermální oblast s gejzíry a barevnými horkými prameny. Toto místo se jmenuje „black sand“ podle černého obsidiánového písku. Obsidián vzniká prudkým ochlazením žhavé lávy. Je velmi tvrdý, hladký a lesklý, také se mu říká sopečné sklo. O kousek dále byla další oblast, Biscuite Basin s překrásným safírově modrým pramenem Sapphire Pool. Z cesty jsme viděli prvního yellowstonského bizona. To jsme ještě netušili, že jich v národním parku uvidíme celá stáda. Abychom se prošli více než okolo auta, udělali jsme si delší vycházku na Mystic Falls – mystické vodopády. Poté jsme si ještě prohlédli termální oblast Midway Geyser Basin, kde se nachází největší barevný horký pramen, Grand Prismatic Spring, který má v průměru 90 metrů. Z jasně modré barvy jezera přechází okraje do zelené, žluté a jasně oranžové. Bohužel už bylo poměrně chladno a kvůli páře stoupající z až 70°C teplé vody jsme moc pěkný výhled neměli.
Naše poslední zastávka byla v oblasti Lower Geyser Basin, kde nás zaujal gejzír Young Hopeful (mladý a nadějný), který stříkal podstatě bez přestávky. Byl to jakýsi opak gejzíru „Old Faithful“. Pro přespání jsme si dnes vybrali kemp u Lewis Lake, kde po sezóně vypnuli vodu a přestali vybírat poplatky. Tábořiště bylo téměř plné.

Žádné komentáře: