sobota 18. srpna 2012

Pátek 17. 8. 2012 – Dinosauři a Dawson Creek

Včera nám přibyl na vedlejším místečku tajemný soused, který měl postavený oranžový stan značky Hardware, jaký mívají horolezci a jaký si pořídil i Pájín. Diskutovali jsme, jestli je to horolezec, ale zatím jsme ho viděli pouze sedět v křesle a číst knihu. Danče to nedalo a šla se s ním seznámit. Ihned po pozdravu se nás pán ptal, jestli jsme z Čech nebo ze Slovenska. To nás překvapilo, vše se ale vysvětlilo, když nám řekl, že je z Polska a žije kousek od Českého Těšína. Horolezec to asi nebude, stan prý koupil v Kanadě před pár lety za 500$ (takže o dost levněji než se dá sehnat v Čechách). Ještě jsme si všimli, že měl stejného Chrousta jako my, jen ve stříbrné barvě. Prý ho pořídil za 800$ a má trochu obavy, jestli ho někde nenechá. Cestovat bude podobně jako my do konce září.
Cestou jsme se zastavili u vodopádů Kinuseo Falls, které jsou vyšší než Niagarské, ale mají mnohem menší průtok. Byly nádherné, dole ve vodní tříšti jsme viděli krásnou duhu. Pokračovali jsme do městečka Tumbler Ridge, kde jsme nakoukli do místního muzea dinosaurů. Zahlédli jsme zdálky tři kostry dinosaurů, ale na prohlídku jsme nešli. Místo toho jsme se vydali hledat dinosauří stopy sami, respektive podle plánku z místního íčka. A jak vůbec Tumbler Ridge k dinosaurům přišlo? Relativně nedávno, v roce 2000, si dva místní kluci hráli u potoka Flatbet Creek a na břehu našli něco, co jim přišlo jako dinosauří stopy. Dospělí jim to moc nevěřili, v těch ďourách ve skále žádné dinosaury neviděli. Jenže o rok později se na místo přišel podívat odborník paleontolog a klukům dal za pravdu, identifikoval stopy hned třech druhů dinosaurů a to Ankylosaura, Theropoda a Ornithopoda. Od té doby se v okolí našlo několik dalších dinosauřích stezek a hromada dinosauřích kostí, jeden z prvních pravěkých kostlivců byl hadrosaurus (ten název se nám moc líbil). Pro výzkum těchto praještěrů vznikla instituce se zvláštním názvem PRPRC. Vydali jsme se po stopách dinosaurů. Když jsme vyšli z parkoviště ve směru šipky a museli se šplhat do kopce po padlém stromu, říkali jsme si, že to tady turisti fakt ještě moc neobjevili. Měli jsme pocit, že naposledy tady před námi šli ti dinosauři. Cestou ještě bylo pár padlých stromů přes naši pěšinku, zdolávali jsme je podle Tyrš-Cimrmanova hesla „Přeskoč – přelez – můžeš i podlézt, ale pak se zase narovnej“. Za ty dva kilometry cesty proti nám šly jen dvě další skupinky, třetí jsme potkali na zpáteční cestě. Když jsme došli k řece, četli jsme na ceduli, že nemáme po dinosauřích stopách šlapat, ale to se dalo těžko provést, protože jsme žádné neviděli. Až po chvíli jsme v některých ďůlcích ve skále rozeznali s vydatnou pomocí nákresu i vlastní fantazie několik otisků tříprsťáka (Theropoda) a jeho kamarádů. No, ani se nedivíme, že to těm malým klukům tenkrát nikdo moc nevěřil. Na obrázku můžete posoudit sami...
Ale bylo zajímavé představit si, že na stejném místě, jen o sto milionů let dříve, pochodovali dinosauři. Zaujalo nás i upozornění, že kdybychom našli nějakou dinosauří kost, máme ji nechat na místě, vyfotit, a obrázek spolu s GPS souřadnicemi předat na PRPRC. Je vidět, že výzkum stále probíhá a stále je co objevovat, za spoustu objevů prý PRPRC opravdu vděčí turistům. My jsme jim ale do sbírky nic nepřinesli, ať jsme koukali jak chtěli. Danča pak řídila do Dawson Creek a pořád opakovala, že si chce Chroustíka odvézt domů do Čech. Jezdí skoro sám, jen stačí občas přibrzdit nebo pootočit volantem. Městečko Dawson Creek je známé hlavně tím, že zde začíná dálnice Alaska Highway. Ta byla postavena v roce 1942, poté, co Japonci zaútočili na Pearl Harbor. Američané se ulekli, co kdyby se tak nepřátelská vojska chtěla vylodit u nich na Aljašce, protože v té době tam nevedla žádná infrastruktura po které by se dalo rychle přemístit velké množství vojáků a vojenské techniky a tak ve spolupráci USA a Kanady vojáci a dobrovolníci stavěli dálnici jako o život. Dálnice o délce 1523 mil (cca 2425 km) byla postavena v naprosto neuvěřitelném čase osmi měsíců a to i přes to, že vede nehostinnou krajinou, přes hory, neprostupné lesy a bažiny. Poté, co do Dawson Creek dorazili první vojáci, populace Dawson Creek během několika týdnů vzrostla ze 600 na 10 000. Nejfotografovanějším místem ve městě je nultá míle, od které se počítají vzdálenosti na Alaska Highway.

Žádné komentáře: