čtvrtek 23. srpna 2012

Úterý 21. 8. 2012 – Relaxační den

Dopoledne jsme projížděli severní částí Skalistých hor. Je to tu krásné jako v Banffu, nádherné hory, tyrkysové řeky, průzračná jezera, ale nejsou zde téměř žádní turisté. Zastavili jsme se ve městě Mucho Lake, kde byla jedna hospoda a obchůdek v jednom, největší sortiment zde byly knihy z druhé ruky s poznámkou, že si zde buď můžete svou přečtenou knihu vyměnit za jinou nebo si koupit jakoukoliv za jednotnou cenu 2$. Dva lidé vypadali na stálé obyvatele: pán, který v hospodě smažil steaky a malá holčička, která uklízela záchody. Projížděli jsme kolem nádherného jezera Muncho Lake, které Danču zlákalo ke krátkému vykoupání.
Bylo průzračné a stačily dva kroky, aby člověk mohl plavat, což je Danči nejoblíbenější přístup do jakýchkoliv, ale především do chladných jezer. O kousek dále jsme zastavili u hotýlku a chatiček u jezera. Na vodě kotvily dva hydroplány a nabízely turistické výlety. Ceny byly pro nás nedostupné, ale srovnatelné s cenou za vodní taxík do Nahanni Butte ;-) Čím dál jsme na severu, civilizace ubývá a přibývá zvířátek. Cestou jsme potkali spoustu karibu a také jsme zahlédli tři černé medvědy. Ti jsou relativně malí a před člověkem mají obvykle respekt, snaží se mu vyhnout. Všechny příručky i domorodci říkají, že pokud si člověk nedá do stanu jídlo, méďu ani nenapadne se tam dobývat. Dnešní den jsme se rozhodli pojmout jako relaxační.
Namířili jsme si to do Liard River Hot Springs, druhých největších kanadských horkých pramenů. Chtěli jsme se pořádně vykoupat v teplé vodě a odpočinout si. Mohli jsme tam buď každý za 5$ na celý den, nebo zaplatit 21$ dohromady a mít to i s kempem do zítřka. Zvolili jsme variantu s kempem. A hádejte, koho jsme v kempu potkali? Ano, Poláka Leška. Horké prameny znali již Indiáni a při stavbě Alaska Highway je rádi využívali vojáci. Původně se dalo koupat ve dvou přírodních bazéncích, ale horní chladnější „Beta Pool“ je uzavřený asi už nadobro, protože v něm ochránci přírody našli nějakého vzácného šneka.
Ve spodním bazénku „Alfa“ naštěstí zatím šneky nenašli, tak se tam mohou koupat lidé. Bazének je v podstatě přírodní, lidé jen přistavěli šatnu, schůdky a přehradu. Na začátku přírodního bazénku vyvěrá horká voda o teplotě 52°C, k prameni jsme ale nikdy nedošli, to na nás bylo příliš horké. Dále od pramene se voda trošku ochlazuje, ale doporučuje se tam pobyt maximálně 15-25 minut. Pod přehradou je další přírodní bazének, který je ještě chladnější, protože do něj ústí malý studený potůček. Teplota vody je asi jako když si napustíte teplou vanu a nechá se tam vydržet neomezeně dlouho. Lidé se čvachtají ve vodě nebo posedávají na břízkách padlých přes bazének. Relaxovali jsme odpoledne, bylo krásné slunečné počasí, ale nebylo horko.
Pak jsme si došli uvařit improvizované chilli con carne z plechovky masa, fazolí a rajčat. Jako vždy když něco vaříme, byl toho kotel. Večer po setmění jsme pokračovali v koupání. Podobný nápad mělo vícero lidí. Poklidnou atmosféru narušili tzv. „Světlušky“ – dva kluci asi kolem 14 let, kteří se přišli koupat s velikánskou lucernou, asi aby ve vodě nezakopli. S lucernou si přišli postupně na všechny posvítit a hrozně si chtěli povídat. Byli fascinováni tím, že mluví s někým ze vzdálené České republiky a říkali, že až budou velký, tak se tam určitě pojedou taky podívat. „Světlušky“ chtěli uspořádat „největší párty na světě“ a všechny na ní zvali, my jsme se nepřipojili, tak nevíme, jak to dopadlo ;-) .

Žádné komentáře: