čtvrtek 2. srpna 2012

Pondělí 30.7.2012 - V centru Calgary

Zmatení z časového posunu jsme se vzbudili už v pět ráno, ale celý dům ještě chrněl, tak jsme šli radši ještě spát. Bydlí tady Wojtek s Maggie, dvě obrovské kočky (Pyjama a Monkey) a přes couchsurfing jsou tady ještě dva mladí Francouzi. Spíme na gauči v pokoji v přízemí. Rozhodli jsme se trošku si projít centrum. Chtěli jsme si koupit nějakou lahev s vodou, ale nějak jsme na ulicích neviděli moc obchody, kde by se dala pořídit.
Nakonec jsme se nechali navigovat k obchoďáku Safeway. Všechno nám přišlo docela drahé, tak jsme začali tím, že jsme si pořídili slevovou kartičku. Poté jsme se šli podívat do nejznámějšího a největšího obchodu s outdoorovým vybavením v Calgary. Měli tam kde co, většina věcí byla stejná jako můžeme koupit v Čechách, jen byly o 10-15% levnější, benzínové vařiče tak o 50%. Vybrali jsme si merinové ponožky za 7.50 $(150 Kč, v Čechách by stály asi 400 Kč). U pokladny se nás ptali, zda máme člensví v jejich obchodě. Když se dozvěděli, že ne, odmítali nám ponožky vydat, protože prodávají pouze členům. Členství stojí 5$. Pokud ho nechceme, posílali nás ke konkurenci. Zvláštní. Vzhledem ceně ponožek jsme o členství opravdu neuvažovali ;-) , poprosili jsme tady někoho ze zákazníků, aby nám je koupil na sebe. Na nás si nepřijdou ;-) Přišlo nám divné, že v centru Calgary na ulicích člověk chodí hlavně kolem fastfoodů, ale moc nepotkává obchůdky, bankomaty, telefonní operátory atd. Záhada byla vyřešena, když jsme vlezli do „+15“, tedy do systému nadzemních prosklených chodeb s koberci na podlahách. Tyto chodby propojují výškové budovy na úrovni tak 2. patra a až tady se více odehrává společenský a obchodní život města.
V Calgary jsou v zimě velké mrazy a léto zase dokáže být pořádně horké, počasí v „+15“ je ale stále stejné. Uvažovali jsme o pořízení nějaké kanadské SIMky, abychom mohli v případě potřeby přijímat hovory od místních. Měli jsme představu nějaké obdoby českého kreditu. Když jsme se ale dozvěděli, že pokud se neplatí dostatečný měsíční poplatek, jsou zpoplatněné i příchozí hovory, a navíc pokud se budeme pohybovat mimo Calgary a jeho nejbližšího okolí, jsou tam navíc příplatky za dálkový hovor, rozhodli jsme se nic si nepořizovat a fungovat na cestách na roamingové SMS za 3,50 Kč. Ještě trochu jsme se poflakovali v centru města, poseděli jsme na břehu Bow River, u které jsme sedávali v Banffu, a pak se blížil zlatý hřeb dne – náš milovaný Tim Horton’s .
Dali jsme si kafíčko a krabici koblih, nemohli jsme opomenout naše nejoblíbenější druhy Boston Cream a koblihu s javorovým sirupem. Večer jsme začali více hledat na internetu starší auto, které by nás odvezlo na Aljašku.

Žádné komentáře: