sobota 1. září 2012

Neděle 26. 8. 2012 – Poklad na Stříbrném jezeře

Ráno jsme posnídali se Svobodovými, ti se pak odebrali do kostela na francouzskou mši, kam chodí každou neděli, aby děti měly kontakt i s druhým kanadským úředním jazykem. Mimo to obě děti absolvují dva roky francouzské školky a doma na ně rodiče také občas mluví francouzsky. My jsme nasedli do Chroustíka a vyrazili i s kanoí směrem na jezero Kusawa.
Původně jsme přemýšleli o výletu po řece, ale Svobodovi nám říkali, že je příliš vysoká hladina řek, protože letos léto začalo opravdu pozdě a teprve tají ledovce na horách. Hladina se rozlívá do okolních lesů a kempovací místečka jsou pod vodou. Jezero Kusawa je dlouhé asi 70 km, široké 2 km a hluboké až 140 m. Okolo jsou nádherné hory a sem tam pěkné písečné plážičky. Měly by tam být i dobré rybářské možnosti, tak jsme si s sebou vzali i rybářskou výbavu. Michael nám půjčil druhý prut a pumpičku na filtrování vody, abychom s sebou nemuseli vozit tolik pitné vody. U jezera byl kemp a parkoviště a také maličký „přístav“, odkud se snadno loď spustila na vodu. Počasí bylo nádherné, svítilo sluníčko, obloha byla téměř bez mráčku, nádherný výhled na okolní vrcholky a my jsme zažívali pocity naprosté svobody. Vzpomínali jsme na film Poklad na Stříbrném jezeře, kde na kanoi pádloval Vinnetou a Old Shaterhand. Poklad jsme sice žádný nenašli, ale pokladem byl samotný výlet. Rozhodně jsme neměli v úmyslu jezero přepádlovat celé, 2x70 km je přeci jen dost. Kapyho pádlování po nějaké době přestalo bavit a vzpomínal na motorové loďky, které řídí v Praze u Pražských Benátek. „Alespoň Kačenku bych tady chtěl mít“, snil. Po 3 hodinách jsme našli krásnou písečnou pláž, na které jsme se usídlili.
Na jednom konci jsme našli pár medvědích stop, mnohem víc stop zde ale bylo lidských a psích. Stan jsme tedy postavili na opačném konci pláže a vařili jsme hodně daleko od stanu. Těstoviny se slaninou se moc povedly. Kapy zkoušel rybařit, ale ryby nebraly.

Žádné komentáře: