sobota 1. září 2012

Pátek 24. 8. 2012 – Muzeum dopravy

Když jsme si sbalili stan, vyrazili jsme do města do informačního centra, kde měli telefony na místní hovory zdarma. Zavolali jsme panu Michaelu Svobodovi. Michael je syn pana Josefa Svobody, se kterým jsme se setkali minule v okolí Toronta. Domluili jsme si schůzku za dvě hodiny v kavárně. Tam přijela i jeho manželka Jeniffer a děti Míša (6 let) a Sarah (4 roky). Všichni byli moc milí a pozvali nás, že se u nich můžeme vyspat v posteli, dát si sprchu a vyprat si. Sami prý občas kempují a ví, jak člověk tyhle věci po delší době ve stanu potřebuje. Nabídku jsme rádi přijali a domluvili jsme se, že po páté přijedeme. Po kavárně jsme zašli na mši do místního kostela, který byl moc příjemný a pěkný. Pak jsme prozkoumali obchod se sportovním vybavením, pořídili jsme si za 35 $ sezónní povolenku na rybaření na Yukonu a objeli jsme si muzea a další místa, ve kterých nám dali další krásná razítka do yukonského „pasu“. Většina muzeí nám přišla málo zajímavá a tak jsme na prohlídku nešli. Zajímavé bylo muzeum mamutů a doby ledové, kam jsme nakonec také nešli, ale u vstupu jsme si alespoň prohlédli kostru mamuta a velký globus, který znázorňoval průběh poslední doby ledové. Kanada na něm byla velká podobně jako na naší mapě Kanady, podle které jezdíme :-). Museum, které nás a zaujalo nejvíce, bylo muzeum dopravy na Yukonu.
Před muzeem stála také historická kolona aut, která k 70. výročí stavby Aljašské dálnice vyrazila z nulté míle ve městě Dawson Creek a dojela až na konec dálnice ve městě Fairbanks a teď je na cestě zpět. Jedná se pouze o vozidla, která se podílela na stavbě Aljašské dálnice a většinou jsou to vojenská vozidla. Historickou kolonu tvořilo kolem 90 automobilů, bohužel zde před museem jich bylo jen pár. Poté jsme zaplatili každý 5 dolarů, abychom si prohlédli i muzeum.
To bylo velice zajímavé a rozsáhlé. Bylo zde zachyceno, jak se postupně vyvíjela doprava na Yukonu, od sněžnice a saní tažených psi, přes povozy, železniční dopravu a lodě až po automobily a malá letadla. Muzeum se nám velice líbilo a strávili jsme zde přes dvě hodiny. Po prohlídce muzea jsme se ještě dojeli podívat na velký kolesový dřevěný parník Klondike II, který je vytažen z vody a vystaven u řeky Yukon.
Parník jezdil po řece od začátku 30. let 20. století do konce 60. let. Od parníku jsme již jeli za panem Michaelem a jeho rodinou. Bydlí asi 20 km od Whitehorsu v krásném dřevěném a prostorném domě. Mile nás přivítali, ukázali nám dům i jeho okolí a zahrádku a pak nás pozvali ke společné večeři.

Žádné komentáře: